Det kan være svært at få en hverdag til at hænge sammen med præstationer på arbejde, børn, familie og et socialt liv ved siden af det hele. Og det bliver kun sværere med tiden.
I vores samfund har vi nemlig tendens til at benytte tidsbesparende opfindelser som fx opvaskemaskinen eller muligheden for at få privat rengøring hjemme til ikke at slappe mere af og bruge vores nyvundne fritid – i stedet for arbejder vi endnu hårdere, så vi kan opnå mere, mens vi er erhvervsaktive.
Men det kan vi også knække nakken på.
Salget af smertestillende håndkøbsmedicin har i flere år været stærkt stigende. En artikel fra DR.dk placerer skylden på blandt andet stress, der får stadig flere danskere til at købe piller for at kunne klare den travle hverdag.
Medicin mindre farligt, når det er i håndkøb
En del af årsagen til, at flere spiser håndkøbsmedicin når de er stressede er, at vi i befolkningen har en opfattelse af håndkøbsmedicin som ”harmløs”. I det øjeblik medicin ikke længere kræver recept, men kan købes uden på apoteket, over internettet eller sågar i Netto kan det jo næppe være mere farligt end hvad der ellers kan købes i Netto, lyder argumentet.
Det er bare ikke tilfældet.
Håndkøbsmedicin kan i store doser være farligt. Der bliver hvert år begået selvmord med hovedpinepiller. Da hovedpinepiller blev givet fri til supermarkeder og tankstationer i 2001 steg salget umiddelbart efter med 10 procent. Når vi gør noget mere tilgængeligt, vil flere også benytte sig af det.
Hver dansker tager i gennemsnit 175 hovedpinepiller hvert eneste år. Nogle færre – og nogle langt flere.
Stresskonsulenter har kronede dage
Fokusset på at leve et liv uden stress har aldrig været større Det er ikke mange år siden stress fik den tvivlsomme ære af endda at blive udpeget til en folkesygdom blandt den danske befolkning
Du har som person, der føler dig stresset, også en lind strøm af artikler at læse på landets største medier. Alene DR.dk har over 10.000 (!) sider i søgemaskinen Googles indeks, hvor ordet ’stress’ indgår. Det er med tillokkende overskrifter som ”Gode råd til dig der lever med stress og depression” og ”Fem vaner der gør dig mere robust over for stress”.
Det er sandt, det er muligt at forebygge stress og især de følger, stress medfører. Det kræver dog, du som person er klar over, du er i risikogruppen for at blive stresset. Noget, de fleste først opdager, når det er for sent og de har brug for at trække stikket helt ud af deres travle hverdag.
Alt dette har været med til at skabe et nyt og frodigt marked for stresskonsulenter. De bliver betalt af virksomheder for at komme ud og hjælpe med arbejdsmiljøet, at fordele arbejdsmængden, at skabe en sund arbejdskultur – i det hele taget udøve en præventiv indsats for at forhindre, den almindelige medarbejder bliver stresset og ikke er i stand til at udføre sit job.
En sygemelding er nemlig en dyrere omgang for virksomheden, der ikke alene fortsat skal betale løn, men også skal ud og finde en erstatning til den stressramte medarbejder.
Fokus fra det offentlige
Også det offentlige er ikke sene til at skyde kampagner ud, der har til formål at hjælpe de, der er ramt af stress. Ofte er det med tilbud, hvor den enkelte person uden egenbetaling kan få hjælp af en stresskonsulent. Der tilbydes også hjælp til virksomheden som et hele for at forhindre flere medarbejdere bliver ramt af stress.
Det store fokus bør dog fortsat ligge ved den enkelte – det er nemlig den enkelte person, der i god tid kan sige fra overfor en for stor arbejdsmængde og derved undgå at blive endnu en af dem, der fylder i statistikken for stressede danskere.
Skriv et svar