Når du går igennem ”security” i Københavns Lufthavn kommer du til det shoppingområde, der for nogle er et slaraffenland og for andre er lidt af et mareridt.
Du har mulighed for at købe lidt ekstra billig parfume og slik, men til gengæld mangler du også noget at lave indtil dit fly går. Nogle føler de slet ikke har tid nok til at lave en god handel. Andre føler de sidder fast i enormt lang tid og bliver helt fortvivlede.
Men er det nu faktisk billigst at købe ind i lufthavnen, eller burde du sprede dine indkøb til andre steder? Du kan blive klogere med os her.
Billigere end de fysiske butikker
En undersøgelse fra Berlingske i januar 2015 viser, at det er billigere at købe parfume og deodoranter ind i lufthavnen hvis du sammenligner med Magasin og Matas. Her er det muligt at spare 10-15 %, hvilket svarer meget fint til momsen eksklusive et højere beløb til den ret høje husleje de forskellige butikker har midt inde i lufthavnen.
Men kan vi så allerede har konkludere at det er billigere i lufthavnen generelt? Desværre nej.
Er dit sammenligningsgrundlag ikke Matas og Magasin, men i stedet internettet, er det pludseligt en anden historie.
Her har du mulighed for at købe til priser, der igen er 10-15 % lavere end hvad du finder i lufthavnen og omkring en tredjedel under hvad du køber i de fysiske butikker. Køber du mere end bare en enkelt deodorant til en 100-kroneseddel hist og her kan der være mange penge at spare på den måde.
Se fx Duftladen.dk og deres udvalg af Hugo Boss her og Christian Dior her.
I en snæver vending er lufthavnen fint – men vil du have mest muligt ud af dine penge skal du købe online.
Mindre prissensitiv i lufthavnen
Der er en god grund til, at lufthavnen ikke er billigst selvom der ikke betales moms som på nettet, i Magasin og i Matas.
Vi er nemlig generelt meget mindre prissensitive, når vi handler ind i lufthavnen. Hvis du køber en bog i WH Smith i lufthavne koster den måske 50 kroner mere end hvis du købte den samme bog på Strøget (som ellers også er pebret nok), men du betaler det gerne.
Når du skal op at hænge i luften i en stor metalboks er det ligemeget om du betaler 50 kroner mere for bogen. Du betaler gerne for at få lov til at tænke på noget andet i løbet af den flyvetur, der venter. Mennesker er ikke ment til at flyve og mange af os bliver stadig utrygge, når vi først kommer op at hænge i metalfuglen. Derfor vil vi gerne betale ekstra for noget andet at tænke på.
Vi vil også gerne have noget at spise inden vi tager afsted, og så gør det ikke noget, hvis maden koster en smule. Tværtimod er det fint at betale 200 kroner for en sølle burger, for alternativet er at vi ikke alene skal sidde i flyet, men også gøre det på tom mave.
Lufthavnsshopping et spændende område for virksomheder
For Københavns Lufthavn betyder det meget, at der er stigning i passerantallet. Det betyder at butikkerne i lufthavnen tjener flere penge og det samme er så gældende for selve lufthavnen.
Mere end 25 millioner passagerer lagde vejen forbi Københavns Lufthavn i 2014 og det er en rekord. Det er også 25 millioner mennesker, der i et eller andet omfang sad fast i lufthavnen og ventede på security, ventede på fly, ventede på bagage eller ventede på venner og familiemedlemmer.
Og du bliver sulten, når du venter.
Fra historien linket herover fortæller Zingraff-Sharin, tidligere detaildirektør i Heathrow Lufthavn i London, at:
”Når passagerer går gennem sikkerhedsscanneren, så starter den “gyldne time”. De fleste passagerer er relativt velstående, og lufthavnsbutikkerne kender deres rejseplaner og shoppingvaner, så de er klar til at modtage dem. I modsætning til high-street butikker ved lufthavnsbutikker, hvornår deres kunder vil dukke op”.
Skriv et svar