Skødeskrivning
Der blev indført “den digitale tinglysning” i år 2009 som medførte, at alle skøder / skødeskrivning i dag er digitale dokumenter. Et skøde skal således udarbejdes, underskrives med Nem ID og tinglyses elektronisk online.
Skødet indeholder de helt basale basis oplysningerne om bolighandlen, herunder det hulde navn på sælger og køber, boligens adresse, pris og pantehæftelser, servitutter, den offentlige ejendomsvurdering og overtagelsesdag.
Hvad er arbejdsgangen
◾Køber har ansvaret for skødeskrivningen efter køb af en bolig og skal ofte selv betale for dette. Arbejdet med skødeskrivningen forestås normalt af købers advokat eller købermægler som et led i handlens berigtigelse.
◾Købers boligadvokat sender udkast til skøde til godkendelse hos sælger eller sælgers ejendomsmægler, normalt i form af en prøvetinglysning,
◾Når skødskrivningen er godkendt af alle parter i bolighandlen, underskrives skødet digitalt med NemID af køber og sælger. Underskriften kan også foretages af boligadvokaten, købermægleren eller andre, hvis der er givet fuldmagt af den ene eller begge parter.
◾Når skødet er tinglyst, sender købers boligadvokat eller køber meddelelse herom til sælgers og købers bank, og beder om at tinglysning af købers nye lån og aflysning af sælgers gamle lån bliver bragt på plads.
◾Når købers boligadvokat eller købermægler får besked fra sælgers bank om, at sælgers gamle lån er aflyst, kan købesummen frigives til sælgers disposition.
Hvor kan man tinglyse online:
Tinglysning sker digitalt via tinglysning.dk.
Du kan give fuldmagt til f.eks. din boligadvokat, købermægler som digitalt kan signere tinglysningsdokumenterne på dine vegne.
Det tinglyste skøde er en kvittering for, at ejerskabet er overgået fra sælger til køber. Det er et meget vigtigt dokument. Der ligger ikke deri nogen kontrol af vilkårene for handlen, det skal boligadvokat eller købermægler have styr på inden skødeskrivningen. Det er derfor vigtigt at du som køber – eller din boligadvokat, købermægler – sørger for, at alle vilkårene i købsaftalen er i orden og at alle forbehold er opfyldt, inden skødet tinglyses. Der er endvidere ingen kontrol af, hvad du som boligkøbere indforstået med at overtage for så vidt angår pantegæld og/eller byrder.
Hvis du ikke er nybegynder med bolighandel, kan du selv lave et skøde. Der findes grundige vejledninger herom på online tinglysning.dk. Du skal dog være opmærksom på, at du i så fald selv er ansvarlig for, at du har tinglyst korrekt m.m.
Det er vigtigt at huske på, at tinglysning kan være en meget vanskelig, juridisk proces, som ikke umiddelbart er blevet nemmere af, at processen er blevet digitaliseret. Det er derfor ofte en rigtig god idé at overlade arbejdet til en professionel køberrådgiver som en købermægler eller boligadvokat, hvorved ansvaret også overgår til den professionelle, som er dækket af en ansvarsforsikring.
Tinglysning
Danmark var i september 2009 det første land i hele Europa og resten af verden, der indførte digital tinglysning af bolighandler. Tinglysning blev dermed en digital proces online, der i dag kun kan udføres via internettet. Et skøde eksisterer derfor ikke længere som noget fysisk dokument og derfor forgår skødeskrivningen 100% online.
Rettigheder over boliger tinglyses for at få gyldighed mod andre rettigheder eller aftaler i strid med ens egen rettighed over boligen. Rettigheden kan fx være et skøde, et pantebrev eller en servitut.
Tinglysning foregår i dag på tinglysning.dk, og tinglysning af både skøder, pantebreve, servitutter, ejerforeningsvedtægter m.m. skal foretages her. Formålet med at digitalisere tinglysningen er at gøre processen hurtigere, sikrere, nemmere og bedre.
Kontrollen med tinglysningen foregår først og fremmest elektronisk og automatisk, men er der noget, den elektroniske kontrol ikke ‘forstår’, vil tinglysningen blive behandlet manuelt af en medarbejder ved Tinglysningsretten.
Som anmelder af dokumentet, der skal tinglyses, får man med det samme svar på, om tinglysningen har fundet sted, eller om tinglysningen er sendt til manuel behandling.
Købers og sælgers underskrift af skødet foregår nu normalt ved digital signatur med NemID.
Det er som udgangspunkt frit for enhver at gennemføre en tinglysning, men langt de fleste vælger at lade deres boligadvokat / købermægler, ejendomsmægler eller bankrådgiver stå for tinglysningen, da proceduren ikke er helt enkel, og det er en fordel at være omfattet af den professionelle rådgivers ansvarsforsikring, hvis der skulle ske fejl.
Hvem gør hvad
Det er typisk køber/købers boligadvokat eller købermægler, der sørger for at tinglyse skødet / skødeskrivning, mens købers bank står for tinglysning af pantebreve.
Skriv et svar