Hvis du skal ud at købe en ny emhætte, er det en god ide at få sig nogle oplysninger om tips om emhætter.
Tips til rensning af emhætte
En fedtet emhætte kan være en potentiel brandfarlig emhætte. Hver dag efter madlavning, er det faktisk en rigtig god ide at tørre emhætten af udvendig. Derudover er der en rigtig god ide at rense filteret i din emhætte mindst en gang om måneden, da der her sætter sig meget skidt. Jo mere fedt der er på emhætten og i filtret, jo mere brandfarlig bliver emhætten og der er der jo ingen der interesseret i. Med tidens tegn kan fedtet trænge op igennem filteret og sætte sig på vingerne af ventilatoren som er potentielt farligt – derudover bliver den meget svær at rengøre, hvis det først er tilfældet. Mange emhætters filtre kan heldigvis puttes i opvaskemaskinen, så du ikke behøver at vaske det op i hånden. Hvis du har en emhætte med for stort filter kan det komme i en opvaskebalje med rengøringsmiddel, som gerne skal kunne klare opgaven. Selve vingen kan nøjes med at vaskes en gang om året, hvis det andet bliver regelmæssigt gjort rent og der ikke kommer fedt i ventilatorvingerne.
Når der er tændt for emhætten i køkkenet, er det en rigtig god ide at have et vindue på klem imens. Det er bedre for din emhættes levetid, at der er gennemtræk når du bruger emhætten.
Der er forskel på de pærer der er i emhætter. Hvis der bliver brugt gløde eller halogenlamper i emhætten er der gerne penge at spare, hvis du putter lysstofrør i, i stedet. Du kan også udskifte din glødelampe med en sparepære i emhætten og derved sparer på el-udgiften.
- økonomien i en emhætte er faktisk ikke så skidt, som man kunne frygte. Emhætten er tilsluttet en normal stikkontakt og har gerne en effekt på mellem 100 og 200 watt. Det vil sige at det ikke er decideret driften, der er et problem ved emhætten i forhold til økonomien men mere det varmetab man får når man bruger emhætten. Et eksempel er ved 300 kubikmeter luftskift i timen, hvis udetemperaturen er omkring frysepunktet, så vil energitabet ligge på omkring 2kw i timen hvilket gør det 15 gange større end elforbruget er ved en emhætte.
Hvis snakken går over på køle og fryse ting kan der være mange penge at spare, ved at vælge det rigtige. Har du eksempelvis et køleskab der er 10 år gammelt, kan et nyt være tjent sig selv ind blot i løbet af 5 år i mindre el udgifter. Det være sig allerede ved 195l køl og 90 l frys, at det kan i mange tilfælde svare sig at skifte ud og hellere i dag end i morgen. Skifter du de gamle modeller ud med a-modeller eller højere kan der virkelig være mange penge at hente i el budgettet hver måned.
Skal du have mad der ligger i fryseren er her nogle guidelines til hvor længe maden kan ligge uden næringen forsvinder totalt fra det:
Frugter og bær – omkring 10 måneder
Fjerkræ, okse og kalvekød – omkring 8 måneder
Vildt – omkring 6 måneder
Hele svinekød stykker – omkring 6 måneder
Hakket kød – omkring 4 måneder
Brød, kager og færdigretter – omkring 3 måneder
Mager fisk – omkring 3 måneder
Pølger og fed fisk – omkring 1 måned
Derfor er rådet herfra, at skrive dato på pakningen af det mad der kommer i fryseren, for altid at kunne holde øje med hvor længe det har ligget der – mad kan blive helt næringsforladt hvis det ligger for længe. Du kan finde disse vvs udstyr og mange flere råd online på:
http://elsalg.dk/ – som er en sammenslutning af en masse elsalg butikker i Danmark.
Skriv et svar