I Danmark er 7 ud af 10 af dem som er på arbejdsmarkedet også medlem af en a-kasse, og for de fleste mennesker er det en rigtig ting at gøre.
Som medlem af en a-kasse har man ret til dagpenge ved en eventuelle fyring, og i sådan en situation er det rart at have en forsikring, som er med til at sikre at man kan betale regningerne, og hold en nogenlunde levestandard. Man skal have været medlem af en a-kasse i minimum et år før man har anciennitet til at modtage dagpenge, så hvis man ikke er medlem af en arbejdsløshedskasse i dag, men at man har et ønske om at være sikret mod en fyring, så er det med at finde en a-kasse hurtigst muligt.
A-kasser i Danmark
Der er flere a-kasser i Danmark, faktisk nogle og tyve stykker, og de henvender sig til forskellige grupper af ansatte. Hvis man ønsker at være medlem skal man betale a-kasse kontingent, og det beløb dækker over et såkaldt ”statsbidrag” som er at fast beløb uanset a-kasse, og så et administrationsbidrag som varierer fra a-kasse til a-kasse, derfor svinger prisen på det samlede kontingent også fra sted til sted, men ligger gerne et sted mellem 400-600 kr. Nogle a-kasser optager kun bestemte faggrupper, mens andre er åbne for alle, derfor kan man også spare penge ved at vælge den a-kasse der er billigst.
Inden man hovedkulds skifter over til den billigste a-kasse, så skal man lige overveje om man kun har en a-kasse for at sikre sig dagpenge, eller om man ønsker sig en a-kasse som også bedst mulig kan hjælpe dig tilbage på arbejdsmarkedet. Hvis det sidste er tilfældet, så kan det være en meget god ide at fine en a-kasse som netop har speciale med medlemmer indenfor netop ens eget felt. Uanset hvilken a-kasse man vælger så er dagpengesatsen den samme, og ligger på en fuldtidsforsikret på 827 kr. pr. dag, mens man som dimittend får 678 kr. pr dag.
Er man uheldig og mister sit job uden at være medlem af en a-kasse, så kan man i bedste tilfælde modtage kontanthjælp, som er et meget lille beløb, og det er man ikke berettiget til hvis man f.eks. har friværdi i boligen eller har opsparing i en anden form. Mange tror fejlagtigt at de er sikret, og det er først efter at en fyring at man finder ud af hvor vigtig en a-kasse er, og i stedet for skal man leve af opsparingen, og det kan betyde at alt overflødigt skal skæres væk fra dagligdagen for at få enderne til at hænge sammen. Har du ret til kontanthjælp som forsørger, så får du 3.327 pr. uge og som ikke-forsørger 2.504 kr.
Er dagpenge beløbet ikke stort nok til dig, så kan man forsikre sig yderligere, det sker ved at indbetale et større beløb hver måned, og hermed få ret til et større beløb udbetalt i dagpenge, dette er også kendt som lønsikring, og kan fås i de fleste a-kasser.
Spar andre steder
Synes man, at et a-kasse kontingent er for dyrt, så må man simpelthen spare andre steder, så man kan få råd. Hvis man har en stor tv-pakke, så vælg en mindre, det samme gælder for dit mobilabonnement eller bredbånd. Der ofte stor prisforskel på det billigste bredbånd og det dyreste, og for mange mennesker har man slet ikke brug for de dyre løsninger.
For enkelte mennesker som ejer en portefølje af investeringer, som løbende generer en indkomst som man kan leve for, de behøver selvfølgelig ikke at være medlem men kan i stedte investerer pengene i andre aktiver, så de fremadrettet er bedre sikret.
Skriv et svar