Har du gået med tanker om at tage til Bangkok som expat i et par år? Måske har du forelsket dig i regionen efter at have backpacket efter gymnasiet, måske er det tid til at prøve noget nyt, måske har du hørt at det er i Østen der er gode karrieremuligheder? Jeg har selv boet i Bangkok i flere år og boet i flere af bydelene. Bangkok er en fantastisk by at bo i, men for at få det fulde ud af dit ophold er der nogle faldgruber at undgå. Her får du mine bedste tips til hvordan du bedst finder en lejlighed.
Location, location, location
Det gamle ejendomsmægler mantra om placering, placering og placering, gælder i den grad i Bangkok. I modsætning til danske byer og mange andre moderne storbyer, betyder det enormt meget hvor du bor i Bangkok. Ikke bare for herlighedsværdien eller fordi det er mere hipt, men meget lavpraktisk i forhold til hvordan din hverdag kommer til at hænge sammen. Bangkok har desværre rigtig meget trafik og selv om den offentlige transport er blevet bedre med Skytrain og Metro, så er det stadig næsten umuligt at bevæge sig rundt i bil i rush hour. Det er stadig almindeligt at kunne sidde i trafikkø i en time uden at rykke sig mere end et par hundrede meter.
Derfor – sørg for at finde en lejlighed der ligger meget tæt på offentlig transport, især Skytrain. Når jeg skriver ‘tæt på’ så mener jeg tæt på, gerne ikke mere end et par hundrede meter fra en station. Temperaturen i Bangkok ligger jævnt mellem 25 og 30 grader med en luftfugtighed der nærmer sig 90%! Så det er helt afgørende at bo et sted hvor du ikke skal gå ret langt for at komme til air-condition transport. Bare et par hundrede meter udenfor kan få sveden til at løbe i tykke dråber.
Thonglor, Ekamai og On Nut
De 3 områder i Bangkok jeg vil anbefale at bo i er Thonglor, Ekamai og On Nut. I den rækkefølge og med faldende priser. En undtagelse er hvis du skal arbejde eller studere et andet sted, for eksempel i den vestlige del af byen. Hvis det er tilfældet skal du bo tæt på der, da der ikke er gode forbindelser med offentlig transport. Men hvis du som de fleste andre skal opholde dig i Sukhumvit området, så er de 3 ovenstående steder et godt valg.
Thonglor er nok Bangkoks mest populære beboelsesområde, der traditionelt har haft lidt overklassepræg. Her ligger de fleste af byens gode restauranter og underholdningstilbud og der bor rigtig mange udlændinge, især Japanere og Koreanere. Det er også de dyreste boliger du finder her, regn med omkring 25K-30K baht for en 2 værelseslejlighed.
Ekamai er Thonglors lillebror og ligger et enkelt stop længere ude med Skytrain. Ekamai er også et meget populært område at bo og ligger kun 5 minutter fra Thonglor. For enden af Ekamai vejen ligger der en række meget populære natklubber. Desuden er der her co-work space i form af Hubba og gode indkøbsmuligheder. Priserne er noget lavere her, men kan nærme sig Thonglor i mere attraktive dele af området.
On Nut er blevet populært i de senere år efter at Skytrain er nået dertil. Traditionelt har det været et mindre attraktivt område fordi det ligger et stykke længere ude end de to andre. Desuden har der manglet tidssvarende boliger og indkøbsmuligheder. Det har ændret sig nu med mange nye condo byggerier nærmest lige op til Skytrain systemet. En rigtig god mulighed for dem der gerne vil spare penge og som ikke har behov for at bo lige oveni de mest attraktive områder.
Dette skal du også være opmærksom på som expat
De fleste lejligheder du vil se på i Bangkok er ejede af privatpersoner, der så udlejer igennem sider som Craigslist.co.th eller igennem en af de utallige ejendomsmæglere. Lejer du direkte af udlejer kan du spare nogle penge fordi ejendomsmægleren tager 1 måneds leje i kommission. Tilgengæld er det lettere at gå igennem en ejendomsmægler der så kan finde den rigtige bolig for dig. En anden mulighed er at gå på opdagelse selv. Tag simpelthen forbi de condo byggerier du godt kunne tænke dig at bo i og spørg i receptionen om nogen lejer ud. Det gør de næsten altid.
Når du skriver kontrakt foregår det oftest for 12 måneder af gangen, med mulighed for forlængelse. Det er muligt at leje kortere tid med højere leje. Standard depositum er 2 måneder, hvoraf en måned dækker sidste måneds husleje.
En generel udfordring i Bangkok er at finde lejligheder der er ordentlig møbleret efter danske forhold. Der er forskel på smag og boligindretning i Thailand er slet ikke det samme som boligindretning i Danmark. Skal du have en lejlighed der er indrettet ‘vestligt’ koster det typisk lidt ekstra.
Trods alle udfordringer der er ved at flytte til et andet land har jeg alligevel haft meget få dårlige oplevelser ved at bo til leje i Bangkok. Det vil du heller ikke få hvis du bruger sund fornuft og er forberedt på at bruge noget tid på at finde den rigtige lejlighed.
Om Skribenten
Erik har boet 3 år i Bangkok, blandt tilknyttet rejsebureauet UniqueTravel.dk.
Skriv et svar