I samfundet har vi en række kønsmønstre. Drenge leger med brandbiler og piger leger med dukke. Mænd er tømrerer og kvinder er varme hænder i sygeplejesystemet. Og så er det også kvinder, der strikker og hækler.
Indtil mændene også begynder.
På Facebook har strikke- og hækleglade danskere samlet sig i løbet af de senere år. De deltager i de samme grupper og viser deres kreationer frem, får feedback fra de andre deltagere, aftaler at strikke sammen, sælger og bytter garn og meget mere. Og det er ikke kun kvinder, der deltager i grupperne – også mænd finder vej ind i det digitale strikkemekka.
Strikkebøger udgivet af mænd
Ikke kun på Facebook er det muligt at se, at et ellers solidt kønsmønster er ved langsomt at blive brudt op. Leder du efter strikkebøger vil du se, at de fleste fortsat at skrevet af kvinder, men at de første skrevet af mænd er kommet op.
Det samme gælder, hvis du på YouTube forsøger at finde guides og retningslinjer til din strikning og hækling. De fleste er lavet af kvinder, men mændene er også ved stille roligt at æde sig ind med videoer og guides.
I Norge har strikkeduoen og kæresteparret – omtalt her på Politiken.dk – skrevet 5 strikkebøger. De er nu oversat til mere end 10 sprog og er blevet købt mere end en million gange. Hvis der er noget, de fleste mænd synes er interessant, så er det gode forretninger. Og det kan strikkegarn og opskrifter faktisk godt være. Deres nye bøger bliver trykt i mange tusinde eksemplarer og sættes til salg både i Norge og udenfor, selvom de primært sælges som digitale produkter og downloades til folks iPads.
Du kan selv finde ”Strik fra Setesdal” på din iPad hvis du vil se, hvor meget der skal til for at lave en forretning på strikkegarn.
Handler ikke længere bare om tøj
At strikke har bevæget sig fra tidligere – mange årtier siden – at have haft en meget praktisk og nødvendig funktion i samfundet til i dag at være hygge og samvær.
For årtier siden var kvinden der strikkede også hende, der sikrede tøj på kroppen af resten af familien. I dag køber vi blot det tøj, vi har brug for.
I dag strikker vi fordi at det er hyggeligt at gøre sammen. Vi vil gerne dele vores kreationer på de sociale medier og hvis en person rent faktisk tager trøjen eller sokkerne på er det bare en bonus. Det illustreres især af, at der strikkes meget tøj til kæledyr som hunde, der jo i syvende og sidste ende ikke har brug for det (og sikkert meget gerne ville være foruden).
Mænd organiserer sig gerne med andre mænd – det har de gjort i mange årtier med fodbold og herreklubber. Nu bliver begrebet blot udvidet, således at en aften med drengene i fremtiden også kan indeholde hækling og strømpegarn.
Samvær med ægtefællen
For mænd kan hækling og det at strikke også være en genvej til at slappe af med ægtefællen om en fælles aktivitet.
Hvis ægtefællen har det bedste tilbagelænet i stolen med en strikkeopskrift er det nemme points som mand at vinde at deltage. En af fordelene ved at strikke er, at du har mulighed for at snakke sammen imens. Hvis I ser fjernsyn sammen er det for nemt bare at læne sig tilbage og ikke foretage sig yderligere. Sådan kan en hel aften hurtigt forløbe. Vælger I i stedet at strikke sammen er I næsten tvunget til også at tale en smule sammen for at det ikke bliver for akavet at sidde sammen.
Strikkeklubber har mange dømt ude. Men som det ser ud lige nu står strikkeklubberne til at få et comeback af de helt store – og det bliver denne gang tilmed med mændene om bord på vognen!
Skriv et svar