Du har sikkert hørt om de to begreber før, men hvad er det nu lige, de betyder? Inflation og deflation er to forklaringer af samme sag og hænger sammen med forholdet mellem markedsudbud og -efterspørgsel på varer (bil, tøj, mad etc.) og tjenesteydelser (ikke-fysiske varer som ferie, frisør, abonnement etc.).
Begge termer er makroøkonomiske fænomener – det vil sige fænomener i samfundsøkonomiens store perspektiv. Dog er det væsentligt for dig som forbruger at vide, hvad inflation og deflation betyder, fordi fænomenernes indflydelse på samfundsøkonomien har betydning for bankers renter og dermed din privatøkonomi og dit rådighedsbeløb.
Inflation
Inflation handler om, at priserne på varer og tjenesteydelser løbende og generelt stiger. Det påvirker forbrugeradfærden på den made, at det bliver dyrere at købe de fornødne varer (for eksempel mad og tandpasta), men også forbrugsgenstande som tøj, fjernsyn, smartphones og møbler. Kort sagt: Inflation medfører, det bliver dyrere at være forbruger.
Det påvirker privatøkonomien således, at du muligvis er nødt til at sætte dit madbudget op og nedjustere en af dine andre privatøkonomiske poster for at få økonomien til at hænge sammen. Inflation kan foruden prisstigninger også betyde, at lønniveauet stiger. Inflation forudsættes blandt andet af, at forbrugerne får flere penge og derfor efterspørger flere varer. Den øgede efterspørgsel presser derfor priserne op. Når nationaløkonomien er præget af inflation kan forbrugeren købe mindre for pr. krone, hvormed købekraften falder, medmindre lønsatserne stiger tilsvarende med priserne.
I Danmark stabiliserer Centralbanken inflationen, så den ikke bliver for høj. Det kan ikke entydigt defineres, hvad der er en den ideelle situation for pris- og lønniveauet, men som udgangspunkt er en inflation på cirka 2 % det ideale.
Hyperinflation
Hyperinflation er måske et helt ukendt begreb, men betegner inflation, der er helt ude af kontrol. Der er ikke nogen helt præcis definition af, hvornår inflation bliver til hyperinflation. En simpel hovedregel er dog, at der er tale om hyperinflation, når inflationen – prisstigningerne – øges med over 50 % om måneden. Hyperinflation opstår ved, at inflationsraten har nået en højde, hvor penge mister funktionen som betalingsmiddel. I stedet kan et andet lands valuta eller andre letomsættelige varer blive brugt som betalingsmiddel (eksempelvis cigaretter).
Hyperinflation opstår, hvis et lands offentlige budgetunderskud finansieres med at flere penge trykkes og sættes i omløb. Når pengemængden vokser, medfører det et højt inflationsniveau, og tilliden til pengesystemet mindskes. Hvis først et land er ramt af hyperinflation er det svært at komme ud af krisen igen, fordi det typisk er en ond cirkel, landets økonomi er kommet i.
Deflation
Deflation er den anden side af forholdet mellem udbud og efterspørgsel, og deflation er det stik modsatte af inflation. Deflation betegner et generelt og løbende fald i priserne på varer og tjenesteydelser. Det betyder, at disse bliver billigere for forbrugerne at købe. Så længe prisfaldene er begrænset til en mindre del af nationaløkonomien og få varegrupper, vil deflationen ikke synderligt påvirke virksomhedernes og forbrugernes adfærd.
Modsat inflation, hvor købekraften kan blive formindsket grundet prisstigninger, kan deflation medvirke til stigende købekraft, fordi varer og tjenesteydelser bliver billigere. Deflation bliver først et økonomisk problem og kan ændre forbrugeradfærden, hvis prisfaldene dækker over mange forskellige varegrupper – eksempelvis prisfald på både mad, tøj og elektronik – og lønniveauet falder. Deflation kan således forstærke en økonomisk krise, og det var det, der skete ved depressionen i 1930’erne.
Læs mere på MONEYBANKER, her er der blandt andet skrevet en artikel om privatøkonomi, som anbefales at læse i forlængelse af denne artikel. MONEYBANKER er eksperter inden for finans, hvorfor deres hjemmeside er et besøg værdigt. Foruden artikler om privatøkonomi, finder du også artikler om pension, lån, herunder SU-lån og meget mere, alt sammen noget, der er med til at styrke dine kompetencer inden for økonomi.
Skriv et svar